Przepis na murzynko-brownie :) pl/eng
Cześć,
wracam do Was w znacznie lepszym humorze, mniej melancholijnym to na pewno. Nie wiem czy wspominałam, ale bardzo lubię piec torty, ciasta, ciasteczka, babeczki...
Wczoraj po 23 pomyślałam sobie, że dawno nie piekłam żadnego ciasta i że mam ochotę coś upiec. Przez chwilę pomyślałam sobie, że może za późno, ale właściwie to czemu nie?
Hey,
I'm coming back in much better mood, less pensive for sure. I don't know if I ever mentioned it - but I truly like baking - like anything - cakes, cookies, cupcakes. Everything connected with baking makes me feel super happy.
Yesterday I came up with an idea (like about 11 p.m )that it's been a while since I baked something amd that actually I was in mood to do it that time.
Sprawdziłam dostępne składniki w domu i okazało się, że to co mam pozwoli upiec mi murzynka.
I checked the ingredients which were available and I made a decision I would bake a chocolate cake.
Podczas przygotowywania okazało się, że jednak nie mam wszystkiego i tak oto powstał mój przepis na murzynko-brownie :)
during preparation it turned out I don't have each necessary ingredient so I made my own recipe for chocolate brownie cake.
Lista potrzebnych składników/The list of ingredients
250 g masła lub margaryny lub awokado
150 g cukru (możecie dodać więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)
50 g mąki pszennej
150 g skrobi ziemniaczanej
1 budyń czekoladowy (suchy około 40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
6 łyżeczek kakao
250 g of butter or avocado or margarine
150 g of sugar ( you can add more if you prefer very sweet cake)
50 g of flour
150g of potato starch
1 package of chocolate pudding (about 40 g, do not add water, just powder)
1 tsp of baking powder
4 tablespoons of milk
6 tsp of cocoa powder
Najpierw musicie pokroić masło albo awokado w mniejsze kawałeczki i umieścić to w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodajcie cukier i mleko. (Zanim wlejecie mleko, do naczynia z mlekiem dodajcie trochę rozpuszczonego masła z cukrem i zamieszajcie, potem powtórzcie czynność i wlejcie wszystko do rondla. Dzięki czemu Wam się to nie zwarzy) Dodajcie kakao i zamieszajcie bardzo dokładnie.
First all you have to do is to chop butter for smaller pieces and put it in a saucepan on a heat to make it melt. Later add sugar and milk and mix carefully. (Before putting milk I recommend to first take a bit of melted butter with sugar and put a bit of it to milk and mix it with a spoon. and later put some more butter-sugar to the milk and later just pour it inside.) Add cocoa powder and mix very carefully with a spoon.
Kolejny krok to zmiksowanie w misce jajek z proszkiem do pieczenia, mąką i skrobią. W międzyczasie wyłączacie ogień pod czekoladową mieszanką i zostawiacie do ostygnięcia.
Later, all you have to do is to mix using your mixer eggs with baking powder, flour and potato starch. In the same time you switch off the heat and leave it until becomes cold.
Następnie do mieszanki jajecznej wlewacie zawartość rondelka i miksujecie.
The next step is to pour butter-sugar-milk liquid from a saucepan to a bowl where you have your mixture of eggs, baking powder and so on. Then you mix it with a mixer.
Potem dodajecie saszetkę z budyniem czekoladowym, ponownie miksujecie. Następnie wlewacie do formy np. keksówki 25 cm i wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie 30 min jeśli chcecie mieć bardziej brownie, 45 min - jeśli murzynka.
Now you add package of chocolate pudding and mix it. Then you pour it to the baking tray (but earlier put inside a bakery paper) and put into pre-heat oven (180 Celsius Degrees). You bake it 30 minutes if you want to have sth more like brownie or 45 minutes if you prefer more "dry" chocolate cake.
Na wierzch możecie wylać roztopioną czekoladę z mlekiem, posypać posypką albo zrobić i to i to :)
On the top you can use melted chocolate with milk, a sprinkle of caster sugar or hundreds and thousands. Whatever you like :)
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał i że go wypróbujecie.
I hope you like the recipe and you'll try it sometime
Przemiłego tygodnia :)
Have a lovely week :)
Gosia
P.S Moje ciasto jak widzicie trochę popękało, ale mimo wszystko mi smakuje. Mam nadzieję, że Wasze wyjdzie mniej pęknięte / My cake as you can see is a bit cracked, but I still like it. Anyway, I hope yours would look much prettier.
wracam do Was w znacznie lepszym humorze, mniej melancholijnym to na pewno. Nie wiem czy wspominałam, ale bardzo lubię piec torty, ciasta, ciasteczka, babeczki...
Wczoraj po 23 pomyślałam sobie, że dawno nie piekłam żadnego ciasta i że mam ochotę coś upiec. Przez chwilę pomyślałam sobie, że może za późno, ale właściwie to czemu nie?
Hey,
I'm coming back in much better mood, less pensive for sure. I don't know if I ever mentioned it - but I truly like baking - like anything - cakes, cookies, cupcakes. Everything connected with baking makes me feel super happy.
Yesterday I came up with an idea (like about 11 p.m )that it's been a while since I baked something amd that actually I was in mood to do it that time.
Sprawdziłam dostępne składniki w domu i okazało się, że to co mam pozwoli upiec mi murzynka.
I checked the ingredients which were available and I made a decision I would bake a chocolate cake.
Podczas przygotowywania okazało się, że jednak nie mam wszystkiego i tak oto powstał mój przepis na murzynko-brownie :)
during preparation it turned out I don't have each necessary ingredient so I made my own recipe for chocolate brownie cake.
Lista potrzebnych składników/The list of ingredients
250 g masła lub margaryny lub awokado
150 g cukru (możecie dodać więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)
50 g mąki pszennej
150 g skrobi ziemniaczanej
1 budyń czekoladowy (suchy około 40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
6 łyżeczek kakao
250 g of butter or avocado or margarine
150 g of sugar ( you can add more if you prefer very sweet cake)
50 g of flour
150g of potato starch
1 package of chocolate pudding (about 40 g, do not add water, just powder)
1 tsp of baking powder
4 tablespoons of milk
6 tsp of cocoa powder
Najpierw musicie pokroić masło albo awokado w mniejsze kawałeczki i umieścić to w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodajcie cukier i mleko. (Zanim wlejecie mleko, do naczynia z mlekiem dodajcie trochę rozpuszczonego masła z cukrem i zamieszajcie, potem powtórzcie czynność i wlejcie wszystko do rondla. Dzięki czemu Wam się to nie zwarzy) Dodajcie kakao i zamieszajcie bardzo dokładnie.
First all you have to do is to chop butter for smaller pieces and put it in a saucepan on a heat to make it melt. Later add sugar and milk and mix carefully. (Before putting milk I recommend to first take a bit of melted butter with sugar and put a bit of it to milk and mix it with a spoon. and later put some more butter-sugar to the milk and later just pour it inside.) Add cocoa powder and mix very carefully with a spoon.
Kolejny krok to zmiksowanie w misce jajek z proszkiem do pieczenia, mąką i skrobią. W międzyczasie wyłączacie ogień pod czekoladową mieszanką i zostawiacie do ostygnięcia.
Later, all you have to do is to mix using your mixer eggs with baking powder, flour and potato starch. In the same time you switch off the heat and leave it until becomes cold.
Następnie do mieszanki jajecznej wlewacie zawartość rondelka i miksujecie.
The next step is to pour butter-sugar-milk liquid from a saucepan to a bowl where you have your mixture of eggs, baking powder and so on. Then you mix it with a mixer.
Potem dodajecie saszetkę z budyniem czekoladowym, ponownie miksujecie. Następnie wlewacie do formy np. keksówki 25 cm i wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie 30 min jeśli chcecie mieć bardziej brownie, 45 min - jeśli murzynka.
Now you add package of chocolate pudding and mix it. Then you pour it to the baking tray (but earlier put inside a bakery paper) and put into pre-heat oven (180 Celsius Degrees). You bake it 30 minutes if you want to have sth more like brownie or 45 minutes if you prefer more "dry" chocolate cake.
Na wierzch możecie wylać roztopioną czekoladę z mlekiem, posypać posypką albo zrobić i to i to :)
On the top you can use melted chocolate with milk, a sprinkle of caster sugar or hundreds and thousands. Whatever you like :)
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał i że go wypróbujecie.
I hope you like the recipe and you'll try it sometime
Przemiłego tygodnia :)
Have a lovely week :)
Gosia
P.S Moje ciasto jak widzicie trochę popękało, ale mimo wszystko mi smakuje. Mam nadzieję, że Wasze wyjdzie mniej pęknięte / My cake as you can see is a bit cracked, but I still like it. Anyway, I hope yours would look much prettier.
Comments
Post a Comment